Liikennesäännöt

Kielto- ja rajoitusmerkit            Kieltomerkit (1/10)

Kielto- ja rajoitusmerkit            Kieltomerkit (1/10)

Previous topic Next topic  

Kielto- ja rajoitusmerkit            Kieltomerkit (1/10)

Previous topic Next topic  

 

Kielto- ja rajoitusmerkit kieltävät tai rajoittavat tienkäyttäjien toimintaa. Esimerkiksi ne kieltävät pysäköinnin tai rajoittavat nopeutta.

 

Kielto- ja rajoitusmerkit ovat pyöreitä. Yleisin kuvio on niissä punainen ympyrä ja poikkiviiva sekä merkin keskellä keltaisella pohjalla musta kieltoa osoittava kuvio. Pyöreästä muodosta poikkeavat alueellisia rajoituksia koskevat merkit.

 

Henkilöauton kuljettajien kannalta tärkeimmät merkit kieltävät kääntymisen määrättyihin suuntiin ja ajon määrätyillä teillä. Pysäköintikieltojen osaamisella säästyy rahaa, mutta ohituskieltojen osaamisella peltiä ja ihmishenkiä.

 

 

"Ajoneuvolla ajo kielletty" (311.) kieltää ajon kaikilla ajoneuvoilla polkupyörästä alkaen. Jalankulkija saa ohittaa merkin.

 

Normaalisti merkki on kaikilla alueelle johtavilla teillä, eikä ajoneuvolla saa ajaa alueella.

 

KAJOS

Pienikokoista merkkiä käytetään liikenteen ohjaukseen esimerkiksi tietyömailla. Myös poliisi tai tulli voivat antaa pysäyttämiskehoituksen tällä merkillä.  Poliisilla ja tullilla on myös omilla teksteillä varustetut merkit pysäytyskehoitusta varten.

 

 

Kuvassa kadun päässä on "Ajoneuvolla ajo kielletty" -merkki. Mikä liikennemerkki on luultavasti kadun toisessa päässä? Vastaus